Gjennom de neste fire årene skal det banebrytende forskningsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» gi verdifull kunnskap om hvordan arbeidsmiljøforhold påvirker hvordan norske sjøfolk har det.
Prosjektet ble lansert for fullsatt sal hos Statens Arbeidsmiljøinstitutt onsdag 2. april 2025. Se hele opptaket nederst i denne saken.
Administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, innledet lanseringen med å si at Norge generelt bruker rundt 140 milliarder kroner på uførhet og sykemeldinger i dag.
Når vi vet at en vesentlig prosentandel av alle sykemeldinger skyldes forhold relatert til jobben, viser det at arbeid med helse, miljø og sikkerhet er viktig. Likevel er det i dag et kunnskapshull.
— Vi snakker mye om ulykker og nestenulykker, men altfor ofte snakker vi bare om direkteårsaker og indirekte årsaker. «Jeg var trøtt, og det resulterte i en kollisjon.» Men vi snakker ikke om de bakenforliggende årsakene: Hvorfor var Hans trøtt? Dette prosjektet håper jeg skal gi oss ny kunnskap, så vi kan gå lenger bak i årsakskjeden og finne ut hva som egentlig er de bakenforliggende årsakene, sa Sande.
Hør intervjuer med alle aktørene bak prosjektet:
Selv om sjøfolk har større risiko for ulykker og helseskader som følge av arbeidet i forhold til mange andre, vet vi i dag for lite om faktorene som påvirker deres arbeidsmiljø. Det vi vet, er at menneskelig atferd spiller en betydelig rolle i ulykker og nestenulykker om bord.
Forskingsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» har til hensikt å finne ut av disse sammenhengene. De neste årene vil forskere fra STAMI identifisere og analysere arbeidsmiljøfaktorer for norske sjøfolk, og sammenhengen det har med deres helse. Det gjør det til det det mest avanserte forskningsprosjektet om sjøfolks helse noensinne.
Funnene vil kunne bidra til færre ulykker, lavere sykefravær og økt produktivitet for alle som jobber ombord.
Her forklarer forsker Markus Koch fra Statens Arbeidsmiljø hvordan prosjektet skal utføres:
Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Kristina Sigurdsdottir Hansen, kalte prosjektet er «et godt bidrag».
– Dette passer som hånd i hanske med det vi prøver å få til med nullvisjonen, for det handler også om at vi skal ha et trygt og godt arbeidsmiljø på norske fartøy. Og det er vel egentlig det dette skal bygge kunnskap for, kommenterte hun i sitt innlegg.
Prosjektet er et initiativ fra Norsk Sjøoffisersforbund i samarbeid mellom Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Det norske maskinistforbund, Norsk Sjømannsforbund og Sjøfartsdirektoratet.
Statens Arbeidsmiljøinstitutt er en uavhengig partner på det mest avanserte forskningsprosjektet om sjøfolks helse noensinne. Hans Sande avsluttet panelsamtalen med å understreke viktigheten av det gode samarbeidet som ligger til grunn.
— Dette prosjektet bygges på tillit. Vi har ikke til hensikt å peke på noen, men vi håper vi kan peke på noe.